Recenzie „Anomalii”

Autori:Sadie Turner
Colette Freedman
Editura: Herg Benet, Cărțile Arven;
Numar pagini:308;
Gen: Science Fiction, Teen Fiction;
Steluțe pe Goodreads:4 ❤
Descrierea cărții:

„În viitor, nu mai există boală. Nu mai există război. Nu mai există nemulțumire. Toți cetățenii sunt membri supuși ai Guvernării Globale. Însă o singură vară este pe cale să schimbe totul. Keeva Tee tocmai a împlinit cincisprezece ani. Este pe punctul de a pleca în mult așteptata excursie la Tabăra Monarch, pentru a primi imprimarea celui care i-a fost desemnat partener de viață. Dar în clipele fericite și lipsite de griji petrecute în Comunitatea Oceanică a auzit și zvonurile de temut despre “anomalii” – cetățeni care nu pot fi imprimați. Iar când Keeva ajunge la Tabăra Monarch, cel mai întunecat coșmar al ei devine realitate – este și ea o anomalie. Din acel moment, începe să se îndoiască de toate convingerile din trecut. Dacă libertatea și individualitatea au fost sacrificate de dragul siguranței? Găsind un avertisment scrijelit sub patul din tabără, Keeva începe să înțeleagă: revolta va fi pedepsită, dezacordul nu este o opțiune, iar răzvrătiții vor fi anihilați.”



Recenzie:

Auzisem de ceva vreme despre această carte, mă și interesasem cam despre ce e vorba, însă până acum două zile nu am avut curajul ( timpul/entuziasmul/curiozitatea? ) să o citesc, în cele din urmă. Recunosc că eram un pic sceptică  în legătură cu traducerea, dar încă de la prima pagină mi-am dat seama că nu era cazul.

„Singurul lucru de care trebuie să ne fie frică e frica însăși.”

Cartea are un început tulburător, tragic, care te provoacă să continui lectura într-un ritm alert, cu curiozitate, pe măsură ce personajul principal, Keeva Tee,  descoperă atât propriul sine, cât și minciuna împachetată frumos cu care lumea ei tinde să se unească. Keeva este un copil de cincisprezece ani, inocent, care nu pune la îndoială inteligența și eroismul liderului ei și al tuturor oamenilor rămași în viață după Marele Război Tehnologic, care a îngropat într-un cimitir al apelor  o mare parte din teritoriile cucerite de mâna omenească până atunci. Dar oare liderul, Sobek, este cu adevărat un erou sau doar un maniac, care e dispus să recurgă la orice pentru a-și îndeplini scopurile mârșave și pentru a transforma rasa umană într-o definiție care se reduce doar la obediență? Oare omul poate distruge, fără să clipească, o  ființă de același sânge sau nimic nu este ceea ce pare a fi? Cu un simț puternic de curiozitate și de dreptate, Keeva se aruncă, cu capul înainte,  în nebulozitatea acestor întrebări care par, pentru o bună bucată de vreme, fără răspuns.

„-Pentru că această lume nu e menită să fie perfectă. Creativitatea, inovația și gândirea abstractă funcționează atunci când oamenii nu gândesc la fel.”


Provenită din Comunitatea Oceanică, ca oricare individ din noua lume bine sistematizată, cu un algoritm de funcționare aproape perfect, Keeva ajunge, pentru a doua oară din viața ei, în tabăra Monarch. Însă viața ei nu a fost niciodată ca a prietenelor sale sau ca a celorlalți, nu a fost una șlefuită perfect, extrem de previzibilă Guvernanței Globale. Dacă viața tuturor oamenilor din această societate distopică se aseamănă unei oglinzi  netede, în care Sobek își poate privi cu ușurință propriile „posibilități infinite”, trecutul Keevei păstrează crăpătura provocată de două pierderi vitale, suportate la vârsta fragedă de 5 ani…o pierdere și  o dispariție. Astfel, Keeva se regăsește într-o căutare adevărului, a unei ființe dragi, a sensului ei în această lume, a planurilor tatălui ei, dar și a guvernului lui Sobek.
Într-o societate construită după o acuratețe la nivel biologic și chimic, după modelul fluturelui Monarch, de  o importanță vitală pentru Sobek, o anomalie nu își dorește să devină fluture, ci vrea să rămână un om liber – cu gândirea netulburată de un regim de conducere totalitar, al cărei țel principal este alienarea societății.

„În cea mai mare parte a timpului mă simt ca un observator. Mă uit la toți și la toate și niciodată nu mă simt la locul meu. „

Cartea mi s-a părut ușor de citit, foarte inspirațională, perfectă dacă simți că lecturi ca „Divergent” sunt pe gustul tău. Dacă te întrebi de ce i-am dat 4 steluțe pe Goodreads, ci nu 5, este pentru că mi s-a părut o asemănare prea evidentă a cărții cu seria „Divergent”. ( Poate am eu pitici pe creier =))

Mulțumesc Editurii Herg Benet pentru exemplarul oferit ❤ Cartea poate fi achiziționată de aici:
http://www.hergbenet.ro/carte/anomalii-sadie-turner-colette-freedman/

-Nico-

Publicitate

4 gânduri despre „Recenzie „Anomalii”

Adăugă-le pe ale tale

  1. Este o carte pe care intentionez sa o citesc. Subiectul m-a atras. Imi plac mult cartile despre lumi distopice. De obicei nu citesc recenzii la cartile pe care intentionez sa le citesc, dar azi am facut o exceptie pentru ca eram interesata de ceea ce ai de spus. Divergent mi-a placut si mie. Stii care e culmea ca Jocurile Foamei au fost scrise inainte de Divergent, dar oamenii care nu stiu acest lucru considera ca Suzanne Collins a copiat-o pe Veronica Roth. Problema e ca sunt multe carti cu subiecte similare si diferenta o face strict modul de abordare al autoarei/autorului respectiv.
    Eu am citit intai seria Divergent si practic a fost ridicata o stacheta pentru restul de carti cu subiecte similare. Daca citesti in engleza, iti recomand si cartile Pivot Point & Second Split scrise de Kasie West (reprezinta o mini-serie ce trebuie citita in ordine) despre adolescenti cu puteri paranormale si adolescenti normali, cu multe aspecte tratate. Paradoxal, desi subiectul este aparent complicat, modul in care autoarea abordeaza totul este chiar simplist ajutand lectura facila.
    Imi place cum scrii. Voi reveni. 🙂

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: