Recenzie „Greșeala fatală”, de Sophie Hannah

Crezi că vrei să știi secretul? Mai gândește-te…

Titlu: Greșeala fatală

Titlu original: THE TELLING ERROR

Autor: Sophie Hannah

Editura: Nemira

Colecția: Suspans

PREZENTARE

Un nou roman palpitant de la regina thrillerului psihologic

Editorialistul Damon Blundy a fost ucis. La interogatoriu este adusă Nicki Clements, o femeie pe care n-a cunoscut-o în viața lui. Evident, nu poate răspunde la întrebările cu care o asaltează investigatorii. N-are idee de ce ar folosi un criminal cuțitul astfel încât să nu curgă nicio picătură de sânge, nici de ce asasinul a mâzgălit anumite cuvinte pe pereți și nici de ce ea însăși… a fost atât de aproape de scena crimei.

„Puțini scriitori o pot egala pe Sophie Hannah la intrigi ingenioase și răsturnări ca într-un montagne-russe.“

Daily Express

„Un fel de Agatha Christie în cea mai reușită formă a ei, dar actualizată pentru epoca Twitterului și a întâlnirilor online, cu toată frumusețea și ticăloșia lor.“

The Independent

RECENZIE

Încă de când am primit coletul cu cărți de la Editura Nemira (cărora le mulțumesc enorm), am fost mai mult de cât încântată de faptul că aveam în sfârșit ocazia (șansa) să citesc acest roman, Greșeala fatală. Era cartea pe care, probabil, voiam să o citesc cel mai mult, mai mult chiar  decât Regina Roșie :)) Ei bine, în ciuda faptului că imi doream nespus de mult să o citesc, habar nu aveam despre ce este vorba! Așa că, încetul cu încetul, am „intrat” în poveste și am încercat, pe cât posibil, să iau parte la acțiune :))

Cartea începe cu un anunț dat pe site-ul Intimate Links, în care ne sunt prezentate, practic, detaliile unei crime! A fost un început destul de ciudat și de straniu, înspăimântător în același timp, dar, totodată, reușește să intrige cititorul și să-l facă să vrea să citească în continuare. Sau numai eu am pățit așa? :))

„Salut, fetelor!

Ați ajuns aici pentru că sperați să găsiți ceva care să iasă din șablonul plictisitor Vreau-să-mi-o-sugi-în-camera-mea-de-hotel al anunțurilor? Ați ajuns unde trebuie, căutarea voastră a luat sfârșit. Eu sunt altfel, anunțul meu e altfel.”

Acțiunea romanului se desfășoară în jurul unei morți, cea a editorialistului Damon Blundy, o persoană nu tocmai plăcută de toată lumea, el fiind o voce critică a „lumii” din care provine, a mass-mediei (deși nu e tocmai corect spus mass-media).

Cred că am mai spus-o de vreo sută de ori (și o s-o mai spun😂), dar povestea nu mi-a plăcut! Nu m-a atras de nicio culoare, nu m-aș fascinat nici măcar un pic! În schimb, ceea ce mi-a plăcut foarte mult a fost stilul autoarei, modul în care acesta scrie, în care conturează personajele și acțiunea! M-a intrigat, dacă vreți, felul în care scriitoarea reușește să-și „prindă” cititorii într-o adevărată pânză de păianjen. Cu asta aș asemăna eu această carte, cu o pânză de păianjen!

„- Nu înseamnă nimic, izbucnesc eu, rupând tăcerea care parcă mă încolțește. Ce e, vreun fel de ghicitoare?

N-am primit niciun răspuns, doar un zâmbet cu jumătate de gură de la detectivul de pe partea cealaltă a mesei, Sam nu-știu-cum. Are un nume de familie lung și ciudat. L-am uitat imediat ce mi l-a zis. Încerc să mă uit doar la el, nu la colegul lui zdrahon, cu maxilarul proeminent, masiv, care stă lângă fereastra cu gratii și nu a zâmbit nici măcar o dată.

– E o aiureală, continui eu. Nu există așa ceva, nu există mai puțin mort sau mai mort. Nu există… niveluri de moarte! Ori ești mort, ori nu ești.”

Multă lume o consideră pe Sophie Hannah o „nouă” Agatha Christie (presupun că toată lumea a auzit de Agatha Christie, da?😂). Personal, eu nu am văzut asemănarea dintre cele două, fiecare are un stil propriu și diferit de scriere. Singura asemănare dintre ele cred că ar putea fi genul în care cărțile lor se încadrează (thrillere psihologice, cărți polițiste)!

Dacă începutul romanului mi s-a părut foarte interesant și suficient de bun cât să mă prindă, continuarea cărții nu a făcut altceva decât să mă enerveze, să-mi dea bătăi de cap, să mă facă să mă simt confuză și, totodată, să vreau să ajut la prinderea criminalului!

La interogatoriu este adusă Nicki Clements, o femeie în vârstă de aproape 40 de ani, căsătorită și cu doi copii. Bineînțeles, ea habar nu are cine sau de ce l-am ucis pe Damon, așa cum nu are nicio idee de ce a fost adusa ea la interogatoriu! Eu nu am crezut nicio clipă că ea ar fi vinovată de cele întâmplate, ci, din contră, motivul polițiștilor și concluzia la care au ajuns aceștia după vizionarea unei înregistrări mi s-au părut de-a dreptul puerile și trase de păr!

Am apreciat faptul că acțiunea a fost descrisă din perspectivele mai multor personaje!

Simon Waterhouse, detectivul însărcinat cu anchetarea cazului, este genul ăla de polițist „rău”, rolul acesta venindu-i ca o mănușă, mai ales că el este și o persoană mai taciturnă :))

„- Decât, a spus detector Simon Waterhouse.

S-a întors cu spatele spre literele roșii de pe peretele biroului lui Damon Blundy. Nu mai suporta să le privească probabil citise acele cuvinte de cel puțin o sută de ori de când sosiseră la numărul 27 pe Elmhirst Road: <>

– Decât? a repetat Sam Kombothekra.

– Da. Ăsta e cel mai important cuvânt. Un „decât” absent. Nu-l vezi.

– Adică…, a rostit Sam, apropiindu-se de perete, ca să-l inspecteze mai bine. Tu îl vezi?

– Nu, a zâmbit Simon observându-i nedumerirea. Pentru că nu-i acolo.”

Sophie Hannah reușește să creeze o intrigă bine pusă la punct, una foarte încurcată de altfel, care reușește la rându-i să țină cititorul în priză de la prima și până la ultima pagină, trecându-l pe acesta prin o mie de stări.

Dacă ar fi să aleg un cuvânt care să caracterizeze atât romanul, cât și personajele acestuia, cred că minciună ar fi cel mai potrivit! Nimic nu este ceea ce pare a fi, secretele fiind mai mult decât prezente în viețile personajelor.

„De ce pune toată lumea atâta preț pe sinceritate? Își pune vreodată cineva întrebarea: de ce e greșit să minți sau pur și simplu presupun cu toții că așa este? Ce-ar trebui să facem când lumea în care trăim se așteaptă că noi să fim într-un fel anume, însă chiar nu putem?”

Greșeala fatală, de Sophie Hannah, a fost o carte pe care am trăit-o, pe care am încercat să o „descos” pagină cu pagină, este cartea căreia am încercat să-i aflu secretele și tot ceea ce ascunde ea între pagini! Dacă sunteți amatori sau chiar iubitori de cărți polițiste/thrillere psihologice, cartea lui Sophie Hannah este numai bună pentru voi!

Cartea mi-a fost oferită de Editura Nemira, căreia îi mulțumesc foarte mult! Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul editurii!

FB_IMG_1507983397037

2 gânduri despre „Recenzie „Greșeala fatală”, de Sophie Hannah

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: