The Great Gatsby – F. Scott Fitzgerald­čĺô

Cred că fiecare dintre noi a fost tentat de faimoasa capodoperă a lui F. Scott Fitzgerald, Marele Gatsby , mânat de o întrebare destul de pertinentă: ce îl face pe Gatsby un om despre care merită să citești sau, și mai bine spus, un om care merită citit?!

Recunosc c─â am ├«nceput cartea cu mari a╚Ötept─âri, alimentate de p─ârerea general─â pozitiv─â, asociat─â cu aceast─â carte. Dorin╚Ťa mea a fost s─â o citesc ├«n limba englez─â, pentru a nu pierde vreo f─âr├óm─â din farmecul ei transpus ├«n cuvinte ╚Öi ├«n m─âiestria cu care autorul le ÔÇŁutilizeaz─âÔÇŁ, pentru c─â mi se pare mai mult dec├ót adev─ârat faptul c─â o mare parte din valoarea c─âr╚Ťii ca un tot unitar se pierde odat─â cu traducerea ei ├«n orice limb─â, indiferent de c├ót de talentat ╚Öi experimentat este traduc─âtorul (acesta fiind mai ales cazul c─âr╚Ťilor clasice).

Din p─âcate sau din fericire (depinde de perspectiva fiec─âruia┬á­čśé­čśé), l-am ├«nt├ómpinat┬á pe Marele Gatsby ├«n mijlocul unui mare reading slump, consecin╚Ť─â a mai multor factori, printre care ╚Öi alte pasiuni proprii, complet paralele cu planul artistic (mate┬áÔŁĄ), ╚Öi pentru care nu simt niciun regret, da, ├«mi asum ce am zis┬á­čśé. ├Äns─â, ├«n ciuda a╚Ötept─ârilor, lecturarea ei a mers extrem de u╚Öor, natural, ╚Öi a fost o perioad─â de relaxare de care chiar aveam nevoie. Personal, l-am v─âzut asemenea unui roman psihologic, ├«n care povestea trecutului tulbur─âtor al lui Gatsby ╚Öi al iubirii care ├«l consum─â p├ón─â ├«n ultima clip─â apare treptat ╚Öi te cucere╚Öte inevitabil. A fost intrigant, neprev─âzut, original ╚Öi mi-a dep─â╚Öit cu siguran╚Ť─â a╚Ötept─ârile.

Imagini pentru the great gatsby book quotes

C├ónd am citit ultima pagin─â, ultimele cuvinte, un sentiment de profund─â triste╚Ťe m-a cuprins pentru toate pierderile suferite de acest personaj complex, pe care am sim╚Ťit, spre final, c─â ├«l cunosc de o via╚Ť─â.┬á Cea mai satisf─âc─âtoare tr─âire a fost cea de familiaritate, de veridicitate pentru realitatea din care se desprinde Gatsby, de profund─â compasiune pentru toate laturile bine ascunse pe care nu am putut s─â i le descop─âr. Acum, tot ce ├«mi r─âm├óne este s─â v─âd fimul, cu toate aceste sentimente str├ónse pe l├óng─â mine ca o pung─â de popcorn din care m─â voi hr─âni pentru mult─â vreme ├«n caz c─â ecranizarea nu ├«mi va pl─âcea =))))

Imagini pentru the great gatsby book quotes

Voi a╚Ťi citit aceast─â carte? Dac─â da (sau nu­čśé), v─â invit s─â v─â l─âsa╚Ťi p─ârerea despre roman ├«n sec╚Ťiunea comentariilor!

 

 

3 g├ónduri despre „The Great Gatsby – F. Scott Fitzgerald­čĺô

Ad─âug─â-le pe ale tale

Las─â un r─âspuns

Completeaz─â mai jos detaliile tale sau d─â clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul t─âu WordPress.com. Dezautentificare /  Schimb─â )

Poz─â Twitter

Comentezi folosind contul t─âu Twitter. Dezautentificare /  Schimb─â )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul t─âu Facebook. Dezautentificare /  Schimb─â )

Conectare la %s

Creeaz─â un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: