„Revertis”, de Laura Nureldin – o călătorie cu plusuri și minusuri

Titlu: Revertis
Autor: Laura Nureldin
Editura: Herg Benet


RECENZIE

Mereu mi-am propus în recenziile mele să fiu cât mai sinceră posibil, pentru că niciodată nu mi-a plăcut să mint și nu mi se pare un lucru etic, mai ales având în vedere responsabilitatea pe care o am eu în mâini, legată de a fi un recenzent de carte. Pentru mine, a vă descrie de ce această carte mi-a plăcut și mi-a displăcut în același timp (încă nu am înclinat balanța) este o adevărată provocare, dar o voi face „la rece”, cum s-ar spune.
„Revertis” a avut de la mine 4/5 ca rating pe Goodreads, însă aș înclina spre 3.5/5. De ce?

„Revertis” și legătura dintre magie și nemurire

Laura Nureldin creionează, în cartea sa, o lume a supranaturalului, unde vampirii și vrăjitoarele se ascund de ochii nesiguri și temători ai lumii, iar natura lor dă naștere, de multe ori, unui sentiment dominant de repulsie și spaimă totală. Lauren are o viață de organizatoare de evenimente, cu un succes răsunător, muncind pentru ceea ce își dorește. Însă, în spatele unei femei de afaceri foarte respectată se ascunde un vampir care fuge și caută scăpare de trecutul său atât de… lung.
Jérôme, vampirul cu care își împarte îndelungata existență și care o cunoaște cu adevărat, este singura ființă care îi știe adevărata natură și încă îi este aproape, ajutând-o să treacă prin momentele de cumpănă și fiind un adevărat partener de viață (sau nemoarte?).

Uneori, ca cititori, avem nevoie de o lectură imprevizibilă, un care să ne oprească clipele în loc pentru cel puțin trei ore, să citim ceva unic, ceva cu care nu am mai avut nicio tangență până acum.
Din fericire sau din păcate, am ales să citesc „Revertis” într-un asemenea moment de cititor, nereușind să îmi atingă așteptările și setea de… nou.

Universul supranatural pe care l-am mai întâlnit 

Însuși faptul că „Revertis” se încadrează periculos de bine între granițele ficțiunii legate de acest univers supranatural, legat de vampiri și vrăjitoare, este ceva care m-a îndepărtat, încet, încet, de lectură și de personaje. Nu m-am putut atașa de nimeni, nu am simțit nimic pentru niciun personaj și nici nu am fost răvășită de momentul culminat. Nu știu cum, dar am trecut peste tot cu impasibilitate, pentru că, fără voia mea, m-am focusat de detaliile despre care mai citisem. Nu pot afirma că „Revertis” nu iese din tipare, pe alocuri surprinzându-mă foarte plăcut când chiar am crezut că nu mai era cazul să sper. Are elemente interesante, de nou, dar care nu au fost suficiente pentru mine, din nefericire.  (Nu le voi menționa aici, pentru a vă bucura și voi de ele la maxim).
Însă, sângele unui vampir, prin care un mort devine, la rândul său, vampir, ideea de creator, de posibilitatea de a fi „părinte” prin transformarea unor oameni, ființe ale supranaturalului care nu se înțeleg (vrăjitoare-vampiri), vampirii recunoscându-se unii pe ceilalți, vampirii aflându-se la poziții înalte de conducere, datorită puterii lor, rasa vampirilor care poate domina lumea în majoritate – toate sunt prezente în „Revertis”. Înțeleg și chiar apreciez anumite elemente care se repetă în cărți diferite, dar, în momentul în care mi se par prea multe, încep să mă „sufoce”.

Cuplul principal Lauren – Jérôme și dragostea pentru veșnicie

Cu toate că eu nu m-am atașat de ei, voi aveți toate șansele să o faceți, deoarece stilul autoarei pune în valoare, cu mult umor și farmec, etapele înfiripării și solidificării iubirii dintre protagonistă și vampirul ei preferat. A existat și un oarecare triunghi amoros, însă, slavă Domnului, două laturi nu au prezentat sentimente împărtășite =)). Mi s-au părut destul de drăguți, cu dialoguri spumoase și pline de dragoste, de care chiar m-am bucurat, dar care nu m-au determinat să îi ador, așa cum mi-aș fi dorit. Sper ca voi să aveți mai mult noroc decât mine!

Se știe încă de la „Demoni” că eu apreciez foarte mult stilul Laurei Nureldin, însă subiectul cărții mi s-a părut unul extrem de comun, abordat din toate punctele de vedere de foarte mulți.
Din punctul meu de vedere, este o adevărată provocare să scrii așa ceva, totodată încercând să dai și o notă de originalitate textului.
M-a încântat că a avut și elementele ei de unicitate, raportate la experiența mea de lectură în această lume fictivă a vampirilor, vrăjitoarelor, zânelor, etc., dar pentru mine nu a fost suficient pentru a îmi dori să o recitesc sau să o păstrez în memoria mea.

Un alt fapt pe care l-am adorat, din fericire, pe lângă stilul savuros al autoarei, a fost cuplul principal, vampir-vampir, ci nu vampir-vrăjitoare, de natură interzisă, așa cum aștepta inima mea amărâtă! =))

Chiar sper, cu tot sufletul, ca voi să o percepeți ca fiind o lectură ușoară, de vară sau de seară, care să vă încânte și să vă cucerească cu totul! Eu nu am trăit-o…

Mulțumesc mult editurii Herg Benet pentru exemplarul oferit! Cartea poate fi achiziționată de aici.

 

Publicitate

4 gânduri despre „„Revertis”, de Laura Nureldin – o călătorie cu plusuri și minusuri

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: