Ghid de Vicii și Virtuți pentru Gentlemeni, de Mackenzi Lee – recenzie

Titlu: Ghid de Vicii și Virtuți pentru Gentlemeni
Autor: Mackenzi Lee
Editura: Corint
Colecția: Leda Edge
Rating pe Goodreads: ⭐⭐⭐⭐⭐


RECENZIE

Când am terminat de citit Adunarea Umbrelor, recunosc, nu credeam, nu speram, de fapt, că voi mai da peste o lectură cel puțin la fel de intrigantă ca ea.
Totuși, iată-mă acum scriind despre Ghid de Vicii și Virtuți pentru Gentlemeni, una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit eu vreodată!

Ghid de Vicii și Virtuți pentru Gentlemeni, de Mackenzi Lee, este o lectură lejeră, romantică, plină de amuzament și, în același timp, de momente în care nu vrei decât să îți iei personajele preferate în brațe și să le oferi un umăr pe care să plângă, dar este, totodată, și o carte despre maturizare.

GHID DE VICII ȘI VIRTUȚI PENTRU GENTLEMENI – LINIA FINĂ DINTRE PRIETENIE ȘI IUBIRE

Narată la persoana I, cartea spune povestea lui Henry (Monty) Montague, un tânăr care, în ciuda educației alese pe care a primit-o, în speranța că va deveni un adevărat gentleman, este un spirit neîmblânzit, pasionat de jocuri de noroc și idile romantice atât cu femei, cât și cu bărbați, în privința căruia nici pedepsele severului (și antipaticului) său tată nu au putut face ceva.

”Un fâșâit de draperii date deoparte se aude din celălalt capăt al încăperii, iar razele soarelui se năpustesc asupra mea. Îmi acopăr fața cu palmele. Percy se deșteaptă brusc cu un croncănit ca de corb. Dă să se întoarcă pe o parte, întâlnește în cale corpul meu, dar continuă să se rostogolească și sfârșește prin a se urca pe mine. Bășica mea protestează zgomotos. Probabil că am băut extraordinar de mult azi-noapte, din moment ce o simt așa de îngreunată. Și asta tocmai când începusem să devin încrezător în abilitățile mele de a bea până la a-mi pierde mințile în fiecare noapte și a mă comporta ca o ființă omenească a doua zi, dar cu condiția să fie mai pe seară.”

Singura persoană care îl mai ține, cât de cât, cu picioarele pe pământ este cel mai bun prieten al său, Percy, de care, din păcate sau din fericire, este îndrăgostit până peste cap și alături de care urmează să plece în Marele Tur al Continentului, fiind, bineîneles, însoțiți și de sora lui Henry, Felicity.

Ce m-a impresionat poate cel mai mult la cartea aceasta, pe lângă temele pe care le abordează și despre care vreau să citesc cât mai mult, este legătura dintre aceștia doi, dintre Monty și Percy. Este impresionantă  forța (impropriu spus) cu care aceștia reușesc să supraviețuiască prejudecăților vremii de atunci.
O să sune al naibii de clișeic, dar chiar nu găsesc cuvintele potrivite pentru a exprima cât de mult mi-au plăcut ei. M-a lăsat complet fără cuvinte emoția pe care am simțit-o descoperindu-le legătura pas cu pas, savurând fiecare schimb de replici dintre cei doi!

”- Care mai e rostul ispitelor dacă nu le cedezi?
– Cuvintele astea vor fi gravate ca epitaf pe mormântul tău.”

Marele Tur al Continentului, așa cum aflăm la finalul cărții, din nota autoarei, este călătoria întreprinsă de tineri prin cele mai cunoscute și mai importante orașe ale Europei.
Deși aceasta are sau avea doua scopuri principale, de a lărgi orizontul cultural al tinerilor și de a pune capăt zburdălniciilor specifice vârstei, pentru Henry al nostru, călătoria s-a dovedit a fi, într-un final, plină de peripeții și de aventuri prin care nu ar fi crezut vreodată că ar putea trece.

“Poate că asta e menirea Marelui Tur, să îmi arate cum trăiesc ceilalţi oameni şi cât de diferită este viaţa lor de cea pe care o duc eu.”

Un alt lucru pe care eu l-am iubit la cartea aceasta este reprezentat de multitudinea de teme pe care autoarea a ales să le abordeze, printre ele numărându-se și rasismul, cultura gay și diferitele boli despre care, la vremea respectivă (sau chiar și acum), nu se știa nimic.
Aceste lucruri au făcut ca lectura să fie una și mai specială decât era deja!

PERSONAJE

Deși acțiunea a fost una cu adevărat specatculoasă și amuzantă, personajele au fost cele care au dat întregul farmec. Ele au fost, așa cum se spune, „sarea și piperul” poveștii.

Henry (Monty) Montague – el a fost, de departe, personajul meu preferat.
Cu un simț al umorului extrem de dezvoltat și având o fire mai rebelă, Henry a reprezentat pentru mine tot ceea ce mi-aș fi putut dori eu vreodată de la un personaj masculin.

Imagini pentru henry montague gentleman's guide

”În dimineața plecării în Marele Tur al Continentului, mă trezesc în pat lângă Percy. Clipesc năuc: nu știu dacă m-am culcat cu el sau doar m-am culcat lângă el. 

Percy Newton – deși este cel mai bun prieten al lui Monty și, mai mult decât atât, băiatul de care acesta este îndrăgostit, Percy este exact opusul lui Monty.
Deși nu la fel de dezinvolt ca Monty, Percy are și el multe calități, motiv pentru care a ajuns foarte repede la inima mea.

Imagine similară

Adevărul este că Percy a jucat dintotdeauna un rol important în viața mea , și asta cu mult înainte de a mă da pe spate cu o bufnitură care s-a auzit de la leghe distanță.

Dacă Anglia toată s-ar scufunda în mare și aș fi singurul care ar deține o barcă, în ea l-aș lua doar pe Percy. Iar dacă s-ar fi înecat deja, probabil că nu aș mai salva pe nimeni. Pentru că nu aș mai avea de ce să trăiesc.

Felicity Montague – deși am observat că ea este preferata multora dintre cititori, pe mine, una, Felicity nu a reușit să mă farmece cu inteligența și celelalte calități ale sale.
De la începutul romanului și până spre final, când, prin nu știu ce minune, începusem să mă atașez de ea, Felicity mi s-a părut insuportabilă (și nu înțeleg de ce).
Imagini pentru henry montague gentleman's guide

”- Mda, aș zice că, una peste alta, te pricepi destul de bine la medicină.
Încetează să mai privească trusa medicală și-și îngustează ochii.
– Ce faci? Nu-mi vine să cred! Vrei să mi te bagi pe sub piele? Te pomenești că de acum încolo noi doi o să ne împăcăm bine…
– Ce? Nu, nici vorbă!
– Slavă Domnului!
– Auzi la tine, să ne împăcăm bine… Nu fi absurdă!”

Ghid de Vicii și Virtuți pentru Gentlemeni, de Mackenzi Lee, este, așa cum am mai spus, una dintre cele mai frumoase și mai bune cărți pe care le-am citit vreodată!
Per total, eu nu am ce să-i reproșez. Mi-a plăcut totul la ea, de la poveste și personaje până la stilul de scriere lejer al autoarei și copertă!

Am perceput această carte asemenea unui „ghid” al schimbării perspectivei despre lume, al acceptării și al iubirii fără margini. M-a învățat ce înseamnă aventura adevărată și că cel mai important suvenir cu care te poți întoarce acasă este însuși omul lângă care te simți acasă! A, da, și să nu fur obiecte misterioase de la curtea regală franceză =)) O recomand cu tot sufletul tutoror amatorilor de adrenalină și peripeții imposibile, în aparență!

 

 

Publicitate

3 gânduri despre „Ghid de Vicii și Virtuți pentru Gentlemeni, de Mackenzi Lee – recenzie

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: