„Fata anonimă” sau cel mai bun thriller citit vreodată

Titlu: Fata anonimă
Autoare: Greer Hendricks și Sarah Pekkanen
Editura: Litera
Număr pagini: 475
Traducere: Dana-Ligia Ilin
Rating: 5/5, dar tot nu redă suficient de profund cât de bună e :))


Știu că nu am mai scris de foarte mult timp pe blog, prinsă în examene, evenimente mai mult sau mai puțin nefericite din viața mea, nevoia de a mă separa de absolut tot ce înseamnă lume pentru a-mi reîncărca bateriile, dar acum chiar am simțit nevoia, senzație pe care nu am mai experimentat-o de mult timp, să scriu despre o carte care mi-a dat peste cap rutina zilnică. Mai exact, n-am mâncat, n-am dormit, nu mi-am lăsat „rotițele” minții să mai plece pe căi matematice până ce nu am citit și ultima pagină. Nu te aștepți la așa ceva de la o carte cumpărată de la un chioșc de ziare într-un impuls de moment, fără să îi fi citit măcar descrierea de pe spate, dar oh, surprizele vieții: inegalabile și cu un farmec demn de un plot twist.


RECENZIE•

So, let’s dive right in. Încă de când deschizi cartea începi să îți analizezi propriile alegeri: a fost moral să fac x lucru la un anume moment? Mi se poate scuza imoralitatea unei fapte dacă a fost săvârșită pentru a mă proteja? Ca să fim înțeleși, pe tot parcusul a celor 475 de pagini, nu numai că personajele sunt manipulate sau determinate să își dezgroape cele mai mizere secrete din adâncul conștiinței lor chinuite, prin astfel de întrebări, ci însuți, tu, cititorul, devii una dintre „marionetele” acestei vânători, ca să îi spunem așa: spune foarte multe despre propriul caracter personajul cu care alegi să rezonezi, dar și cum te „schimbi” pe parcurs.

„Fiica ridică privirea și îi oferi tatălui un zâmbet prin care își cere iertare; s-a pierdut în gânduri.
Iată ce rămâne invizibil:
Fiica se gândea la informațiile culese din runda de telefoane de ieri. Îi este imposibil să-și scoată din minte aceste gânduri.”

Jessica duce o viață aproape normală, singurul aspect oarecum altfel și cu potențialul de a o tulbura fiind unul de natură personală, destul de întâlnit. Ceea ce o deosebește de natura celorlalți stă strict în percepția cu care este observată, iar când acesta este unul subiectiv, lucrurile pot tinde ușor spre nebunie (o să știți la ce mă refer). Jess rămâne în limitele normalității atâta timp cât nu îi sunt dezvăluite secretele care o împiedică uneori să simtă împăcarea somnului fără mustrări: toți avem asemenea experiențe, regrete care rămân acolo pentru prea mult timp, deci am înțeles-o pe Jess fără prea multă bătaie de cap.

Detaliul care îi dă rutina peste cap este unul destul de inedit: un studiu inițializat de către un psiholog de renume, la care acceptă să ia parte pentru remunerația substanțială. Totul pare în regulă, până când dorința de supraviețuire depășește orice interes financiar, iar lupta se dă între toate aspectele vieții – atât de simple până acum – a lui Jess.

„Până acum, clientele nu mi-au oferit niciodată decât cel mult un pahar cu apă.
Bunătatea e răspunsul corect; am ales greșit.”

Ce am savurat cu adevărat a fost personajul doamnei doctor Shields. Da, cea cu o obsesie pentru etică și moralitate. Credeți-mă, are un motiv foarte bun pentru toată povestea asta, însă modul în care își manifestă acel interes este efectiv dezarmant și m-a cucerit total și iremediabil.

Asemenea doamnei doctor mai sus numite, mereu mi-a plăcut să observ oamenii din jurul meu extraordinar de bine, să citesc limbajul nerostit al gesturilor, să cunosc motive din spatele fațadei atent construite de fiecare în parte, să realizez un portret sufletesc și mult mai personal al persoanei din fața mea și mai apoi să îi aleg locul în propria mea viață. Îmi place să fac „investigațiile” acestea sub incidența cel puțin a empatiei și aici asemănarea dintre mine și doamna Shields se încheie. Nu e pentru că ea nu iubește, nu, ba din contră: iubește până la nebunie. Oarecum ironic, având în vedere că este psiholog, dar parcă pentru mine i-a dat și mai mult farmec. Îmi place să cred că modul în care este relatat punctul ei de vedere este sarea și piperul cărții, flacăra care aprinde totul. Și distruge.

„Răspunsul tău este categoric: Se pare că tu crezi că oamenii nu-și pot remodela comportamentul înnăscut, nici chiar atunci când impulsurile lor duc la durere și distrugere.”

Este un thriller care „jonglează” cu o sumedenie de minți: mintea ta, firește, e cap de listă, mintea lui Jess, care ajunge ulterior să își depășească „profesorul” de manipulare, mintea tuturor celor care poartă aparența inocenței, a celor care se pregătesc, fără știrea lor, de o condamnare irevocabilă și, în cele din urmă, chiar a păpușarului.

Dacă am reușit să vă tentez măcar puțin și doriți să o cumpărați, găsiți carte pe site-ul editurii Litera, aici, sau, dacă sunteți norocoși, o să mai dați de ea pe la chioșcurile de ziare.
20190816_185113-01

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: