Motanul s-a sinucis – Gabriel Bota

Titlu: Motanul s-a sinucis
Autor: Gabriel Bota
Editura: Herg Benet
Rating: ⭐⭐⭐⭐


Recenzie

Motanul s-a sinucis este una dintre acele cărți care îți plac foarte mult, este cartea pe care vrei să o recomanzi tuturor, despre care vrei să scrii o grămadă de lucruri, despre care știi ce anume vrei să scrii, însă doar la nivel de gânduri. Mă rog, știu că așa e în cazul meu.
Am în cap o mie de gânduri despre această carte, însă totul se oprește automat atunci când încerc să fac puțină ordine în ele și să le aștern pe hârtie (sau blog, v-ați prins voi).
Totuși, ceea ce vreau să știți de început este că mi-a plăcut neașteptat de mult cartea aceasta și că nu a fost cu exactitate ceea ce am crezut eu inițial că este. E de bine, promit :))

„Motanul nostru era cel mai fericit dintre motani. Se juca fără oprire cu tot ce găsea prin casă, dar cel mai mult îi plăcea să se joace cu aerul. Când l-am găsit în parcare, ramolit și plin de noroi, tu l-ai luat repede în brațe și l-ai adus în casă. Nu avea mai mult de două săptămâni și zâmbea fericit printre mustățile lui subțiri. I-ai făcut culcuș între pernele din pat și astfel, în fiecare seară, adormeam ascultându-l cum ne toarce în urechi. Eram atât de fericiți, încât nici nu știam că suntem.”

Cartea mi-a atras atenția – cel puțin în primă fază – prin coperta simplistă și destul de ciudățică, dar și prin titlu. Nu știam mare lucru despre ea, nu citisem nici vreo recenzie despre ea, nici descrierea de pe spate, dar știam că mi-o doresc. În general sunt atrasă de ciudat, de lucruri care par să iasă din comun, deci nu este nimic surpinzător în faptul că mi-am dorit mult această carte.
Am avut însă și ceva emoții în privința ei, mai ales atunci când am descoperit că reprezintă un volum (relativ mic) de povestiri (nu știu dacă pot să o numesc neapărat carte de proză scurtă). Nu am avut ocazii foarte dese să citesc cărți de genul, însă trebuie să recunosc că aceasta mi-a deschis apetitul pentru altele (dacă aveți recomandări, lăsați în comentarii).

90683305_1536552306510003_7485039222718464000_n

Cum am spus, cartea este alcătuită din 26 de povestiri cât se poate de ciudate, cât mai ieșite din comun, cât mai dubioase cu putință, dar – în același timp – unice și pline de farmec. Ca atmosferă (și nu numai), ca să îi zic așa, aș spune că unele sunt mai triste, iar altele parcă aduc ceva mai multă veselie, dar toate au acel ceva, toate te vrăjesc și par să te invite într-o altă lume sau într-un univers fantastic.
Așa cum era de așteptat, nu toate povestirile s-au mulat perfect pe gustul meu, am remarcat câteva absolut superbe, care m-au emoționat sau care m-au făcut să zâmbesc, iar acestea intră clar la preferate, însă sunt și câteva care nu neapărat că nu mi-au plăcut, dar nu le-am înțeles eu. Prea metaforice pentru mine :)))

Oricum, ce mi-a plăcut mie (poate) cel mai mult la această carte este finalul. Bine, nu finalul în sine, ci modul în care toate povestirile se leagă între ele în finalul volumului și creează ceva frumos, ca să nu îi zic chiar o poveste în toată regula.☺

„Lumina buclucașă încă se mai juca pe masa scorojită. Nici nu mai contează ce s-a întâmplat. Oricum, pentru voi e prea târziu să mai trăiți această poveste. A trăit-o altcineva în locul vostru.”

În final, eu recomand cu toată căldura cartea. Este ceva deosebit, ciudat și chiar dubios, însă ceva cu o frumusețe aparte, astfel că nu prea văd de ce nu v-ar plăcea.
Sunt sigură că o găsiți în toate librăriile online (nu știu câte librării fizice mai sunt deschise în perioada asta): Libris, Elefant, Cartepedia și multe altele.

Publicitate

Un gând despre „Motanul s-a sinucis – Gabriel Bota

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: