Fetele din Idlewild – Simone St. James || Dramă și suspans la un loc

Titlu: Fetele din Idlewild
Autor: Simone St. James
Editura: Herg Benet
Rating:⭐⭐⭐⭐


Recenzie

După mult fantasy și după multe cărți care nu fac parte din sfera mea de preferințe, dar care mi-au plăcut mult sau foarte mult, parcă simțeam nevoia de o carte ceva mai alertă (deși numai Dumnezeu știe că în Vrăjitoarea Adevărului nu ai timp să respiri), ceva care să mă țină în priză și să îmi mențină interesul și curiozitatea pe tot parcursul lecturii, dar care să nu mă obosească sau să mă solicite mai mult decât ar fi cazul. Ei bine, ce poate fi mai potrivit în cazul acesta dacă nu un thriller?
Știind că romanul lui Simone St. James mă așteaptă de ceva timp în bibliotecă, am hotărât să mă îndrept spre el și să văd ce anume are de oferit, ce poveste promite și/sau dacă pare pe gustul meu.
Recunosc că în afară de o scurtă privire aruncată asupra descrierii eu nu știam nimic despre Fetele din Idlewild. Da, părea genul meu de lectură, într-adevăr, părea o carte bună, dar nu pot spune că aveam anumite așteptări din partea acesteia. Așadar, am început să citesc fără să știu să știu la ce anume să mă sper, poate doar la un thriller decent.
Eu am și terminat-o între timp și sincer acum… Nu știu de voi, dar eu nu am mai întâlnit de ceva vreme un thriller atât de complex, atât de surprinzător și cu… elemente supranaturale.
Asta e de bine, credeți-mă. De foarte bine.

„Inteligentă și înspăimântător de captivantă.” – Fiona Barton

Scrisă la persoana a treia și constituită din perspective multiple, acțiunea cărții se desfășoară pe două planuri narative, trecut și prezent, și se concentrează în jurul a două evenimente sau în jurul a două povești (bineînțeles, impropriu spus) care, deși nu au niciun element comun, se împletesc și, cumva, într-un mod ciudat, se completează una pe cealaltă.
În trecut, anul 1950, în Vermont exista Conacul Idlewild, un loc special pentru fetele pe care societatea refuza să le accepte. Fie că vorbim despre copile nelegitime, fie că vorbim despre fete mult mai inteligente decât și-ar fi dorit oamenii în aceea perioadă, toate își găseau – sau încercau să își găsească – loc la Idlewild, asta în ciuda adevăratelor lor dorințe.
Pe fundalul șoaptelor și vorbelor cum că respectivul conac ar fi bântuit, prietenia dintre patru fete – patru colege de cameră – înflorește și reușește să le dea acestora speranța unei noi vieți. Până la un moment dat.
Mie mi-au plăcut tare mult capitolele dedicate acestei părți, dar m-au și îndurerat în egală măsură. M-am atașat de fete și am suferit alături de ele, am simțit că sunt în poveste, am simțit că vreau să le îmbrățișez și că vreau să fiu alături de ele.

Ajungem în prezent, dar schimbăm un pic detaliile. Suntem tot în Vermont, de data asta unul al anului 2014, și o cunoaștem pe Fiona Sheridan. Jurnalistă de meserie, aceasta nu poate lăsa trecutul în urmă și nu se poate desprinde de circumstanțele care au condus la moartea surorii ei. Deși există deja cineva condamnat pentru aceasta, Fiona simte că ceva nu este în regulă, că ceva nu se potrivește și nu poate scăpa de această suspiciune.
Aflarea veștii că Idlewild urmează a fi restaurat o bulversează pe Fiona, astfel că aceasta decide să scrie un articol despre asta. Totuși, lucrurile sunt date peste cap atunci când are loc o descoperire șocantă, una care face cumva legătura dintre trecut și prezent, care leagă cele două povești și le face interdependente.
Dacă ceea ce se întâmpla în trecut mă îndurera, evenimentele din prezent m-au speriat și m-au enervat în egală măsură. Au fost pasaje în care mi se făcuse pielea de găină, dar au existat și momente în care mă înroșisem de nervi (aș vrea să dau numele personajului responsabil, dar ar fi spoiler, deci mai bine nu).

„O poveste despre prietenie, răzbunare și izbăvire, care îi va bucura mai ales pe cititorii de proză feminină. Iubirea din plan secund, sau acea fantomă care nu-și găsește liniștea sunt elemente care aduc un plus stilului minunat în care este scrisă.“ – Karen White

Așa cum l-am perceput eu, subiectul în sine al cărții, deși din descriere nu pare să iasă în evidență prea mult, se diferențiază categoric de orice thriller citit de mine. Este complex, este cât se poate de întortocheat și vine cu ceva nou pentru genul acesta de carte: partea supranaturală.
Toată această treabă poate părea o nebunie curată, ați putea crede că nu își are locul în poveste, că totul poate fi prea mult, poate prea încărcat, dar vă asigur că nu a fost așa. I-a dat o notă de originalitate (din punctul meu de vedere), a reușit să creeze și să păstreze până la final o atmosferă (chiar mai) ciudată, întunecată și apăsătoare, dar a mai reușit ceva pe lângă toate acestea: să (mai) creeze – în paralel cu celelalte două părți – o poveste. Ea nu este bine dezvoltată, poate doar spre final, dar nici nu cred că s-a dorit ca ea să iasă în evidență foarte tare. Eu am considerat-o (încă) o legătură între trecut și prezent, o legătură ceva mai specială.

Ca stil de scriere mi-a plăcut, dar parcă a lipsit ceva, parcă nu a fost întocmai ceea ce aș fi căutat eu. Din acest motiv cartea a primit din partea mea patru stele pe Goodreads. Acum nu știu dacă responsabilă a fost într-adevăr scriitura autoarei sau doar traducerea, motiv pentru care nici nu aș vrea să mă pronunț, poate după ce citesc ceva scris în limba engleză de Simone St. James.

„Îmbinarea seducătoare de genuri pe care o realizează St. James combină supranaturalul cu misterul, din anii 50 și din zilele noastre… Povestea întunecată este verosimilă în cele mai mici detalii, personajele sunt savuroase, dialogurile sunt vii. Din mâinile lui St. James se poate să fi ieșit un alt roman care să câștige multe premii.“ – Booklist

Fetele din Idlewild reprezintă o combinație foarte bună de thriller și dramă, cu accente de supranatural, un roman interesant în care suspansul și emoțiile se împletesc și creează o poveste fascinantă care merită citită nu doar o dată.
Mie mi-a făcut o mare plăcere să citesc această carte, așa că o recomand cu tot dragul tuturor, fie că vorbim de împătimiți ai genului thriller, fie că vorbim de oameni în general.

Dacă sunteți curioși în privința cărții, o găsiți aici.

received_3028949700561012.jpeg

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: