Biblioteca de la miezul nopții – Matt Haig

De Matt Haig sigur ați mai auzit, cărțile lui au avut și au în continuare un succes impresionant nu doar în străinătate, ci și la noi in țară. Îndrăznesc să spun că se numără printre autorii foarte cunoscuți și foarte apreciați din ultimii ani, acesta cucerindu-și publicul – și inclusiv pe mine – cu povești emoționante și, așa cum le spun eu, de viață.
Acestea fiind spuse, nu știu și nu pot să înțeleg la ce anume mă așteptam eu atunci când am început să citesc Biblioteca de la miezul nopții, cea mai nouă carte a lui. Matt Haig scrie în general – cel puțin din câte am observat eu – despre subiecte pe care nu le consider neapărat delicate, dar care cred că ating altfel oamenii. Sigur, mă raportez cumva (și) la mine acum, dar nu cred că greșesc când spun că depresia și anxietatea, care au devenit deja un laitmotiv în scrierile lui, sunt ‘lucruri’ care emoționează și impresionează.
Revenind la carte, chiar nu reușesc să înțeleg cu ce așteptări am plecat eu la drum în legătură cu Biblioteca de la miezul nopții. E clar că nici aici nu se dezminte de subiectele lui ‘preferate’ (menționate mai sus), doar că am simțit că în cazul de față ele nu au fost neapărat (în) centrul poveștii, ci că doar s-a folosit de ele pentru a crea ceea ce eu consider a fi cea mai bună scriitură a lui de până acum. E clar cam cât de mult mi-a plăcut? Încă nu? Păi haideți să vă spun cate ceva și despre poveste în sine.

După cum sugerează și descrierea, Nora trăiește o viață în care durerea și nefericirea guvernează. Știe că ar trebui să schimbe ceva, orice, își dorește să schimbe ceva, însă nesiguranța care a spus stăpânire pe ea cu mulți ani în urmă, precum și depresia în care a căzut o fac să se afunde în regrete, apatie și chiar mai multă nefericire.
În tot acest timp, undeva la marginea universului, există o bibliotecă, dar nu una obișnuită, ci una plină cu cărți, una infinită de cărți, una extrem de specială. Fiecare carte (sau fiecare poveste) provine dintr-o altă realitate și reprezintă câte o versiune a vieții tale așa cum ar fi fost dacă ai fi luat o anumită decizie sau nu. Cum am spus, o bibliotecă cu adevărat specială.❣️
La un moment dat, Nora ajunge în această bibliotecă și, pentru prima dată în multă vreme, crede că i s-a dat șansa mult așteptată de a schimba ceva la viața ei, crede că în sfârșit are ocazia de a îndrepta lucrurile și de a se… bucura.
Totul pare simplu și frumos, însă, așa cum era de așteptat, lucrurile nu sunt niciodată la fel de simple precum par, iar alegerile sunt mult mai greu de făcut, mai ales când există riscul de a îți pune în pericol întreaga existență.

Deși alcătuită din capitole relativ scurte, povestea în sine este una foarte emoționantă și dureroasă. Scriitura autorului a ajutat la asta, mi s-a părut mult mai matură (da, așa cred că poate fi descrisă cel mai bine), ceva mai… nu știu, mai închegată și parcă mult mai potrivită pentru genul ăsta de carte sau poveste. Nici până acum nu a fost rea, ba chiar deloc, dar se vede evoluția și cred că e mult mai bine acum.
Sincer, nu cred că am reușit să îi surprind esență în doar câteva rânduri, mă îndoiesc sincer că cineva poate face asta. Din punctul meu de vedere, Biblioteca de la miezul nopții este genul de carte despre care nu se scrie foarte ușor. Nu știu, așa am perceput-o eu, ca fiind atât o carte de suflet, cât și una care te provoacă și din care ai ce învăța. Cu ce am rămas eu in urma ei? Sunt multe alte lucruri care au rămas cu mine in urma lecturii, dar cel mai important: uneori lumea nu e atât de rea pe cât pare, uneori e nevoie doar că tu să îi acorzi o șansă.

În final, există o întrebare pe care mi-am pus-o pe cam tot parcursul lecturii și chiar și după ce am terminat cartea: este oare posibil ca o bibliotecă, fie ea și una de genul acesta, să ofere toate răspunsurile de care avem nevoie și să ne ajute să ne regăsim pe noi fără să existe anumite consecințe? Încă nu am aflat răspunsul, nu știu dacă îmi ajunge o singură viață pentru a-l afla, dar cred că undeva în univers există o asemenea bibliotecă și sper că voi avea cândva ocazia să o găsesc.

Recomand cartea tuturor celor că mine, celor care simt că nu mai pot, celor care se simt singuri și care cred că nu sunt de ajuns. Dragilor, nu o să vă zic că Matt Haig a descris secretul fericirii veșnice în cartea asta, nu a făcut asta, dar cred că vine cu o doză de optimism și cred că ar putea ajuta.

Pentru cei interesați să afle mai multe despre carte, să știți că puteți achiziționa carte de pe site-ul editurii, din librăriile fizice sau de pe site-urile librăriilor online.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: