Rețeaua Alice – Kate Quinn

Titlu: Rețeaua Alice
Autor: Kate Quinn
Editura: Litera
Colecție: Blue Moon
Traducere: Adina și Gabriel Rațiu
Rating: ⭐⭐⭐⭐⭐


Recenzie

Dacă mi-ar fi spus cineva în urmă cu un an că eu voi citi o ficțiune istorică fără să mă pună cineva să fac asta neapărat, aș fi spus că mă ia la mișto :))
„Problema” mea cu ficțiunea istorică nu stă în faptul că nu ar fi genul meu preferat sau că am eu ceva personal cu tipul ăsta de cărți, nicidecum, ci în faptul că sunt al naibii de triste (legându-mă de cele pe care le-am citit până acum, nu cred să existe una care să nu mă fi secat de lacrimi). Istoria este, cel puțin din punctul meu de vedere, tristă, iar cum pe mine mă afectează destul de tare poveștile triste (cu riscul de a repeta cuvântul) în general, cele care conțin și un strop de adevăr sau care au la bază un subiect real mă termină imediat. Acesta reprezintă și motivul pentru care nu mă așteptam să citesc prea curând Rețeaua Alice, o carte pe care am amânat-o o grămadă de vreme, dar care a reușit să mă surprindă din toate punctele de vedere.

100609366_1590555447788531_7511358687819071488_n
Cumpărată undeva prin vara anului trecut (cred, nu mai știu exact), Rețeaua Alice mă aștepta cumințică pe unul dintre rafturile bibliotecii mele, fără să iasă cu ceva în evidență, fără să îmi atragă atenția în mod special. Asta până nu demult, când am zărit-o și am zis că i-a venit și ei rândul.
Permiteți-mi să vă spun că Rețeaua Alice, în acest moment, se numără printre cele mai frumoase și mai reușite cărți pe care le-am citit în acest an (și nu numai), dați-mi voie să vă spun că nici nu vă puteți imagina ce bijuterie este de fapt această carte.

Rețeaua Alice – un subiect real și o poveste fascinantă

Rețeaua Alice, cea mai mare rețea de spionaj feminin din timpul Primului Război Mondial, este subiectul care stă la baza cărții, cel de la care autoarea a pornit și pe baza căruia și-a construit întreaga poveste, însă reprezintă și unul dintre motivele pentru care cartea mi-a atras atenția în primă fază, eu neștiind nimic despre această rețea de spioane și fiind dornică să învăț câte ceva nou.

Cartea spune povestea a două femei, două persoane care par să nu aibă nimic în comun, care sunt cât se poate de diferite, dar pe care le leagă ceva anume, ceva important, acțiunea desfășurându-se pe două planuri narative: prezent și trecut.
În prezent, anul 1947, în haosul lăsat de al Doilea Război Mondial, o descoperim pe Charlie St. Clair. Studentă, însărcinată și necăsătorită, Charlie nu își dorește decât un sigur lucru: să o găsească pe verișoara ei, Rose, care a dispărut în timpul războiului.
Așadar, cu prima ocazie găsită, Charlie își face curaj și fuge, hotărâtă fiind să afle adevărul.
Trecutul se desfășoară (în mare parte) în timpul Primului Război Mondial, anul 1915, iar noi îl descoperim prin vocea unui alt personaj, Eve Gardiner. La un an de la începutul războiului, Eve este nerăbdătoare să se alăture luptei, să demonstreze că poate mai mult decât ar crede unii, astfel că îi este oferită șansa de a lucra ca spioană în ceea ce avea să fie cunoscut mulți ani mai târziu drept Rețeaua Alice.
Dacă pe Charlie o vedem doar în prezent, o simplă tânără aflată în căutarea unei persoane la care ține, pe Eve o cunoaștem atât în mijlocul războiului, cât și 30 de ani mai târziu. Și nu doar atât, odată cu ea cunoaștem și urmele luptei și tragediei, urmele tristeții, vinovăției și durerii care au bântuit-o încontinuu de-a lungul anilor.
Întâlnirea celor două femei este ciudată și ușor amuzantă, trezește și răscolește amintiri de mult timp îngropate, însă mai trezește ceva: dorința de a afla ce anume s-a întâmplat de fapt acum mult timp.

Ei bine, chiar dacă autoarea și-a bazat scrierea pe anumite evenimente reale, e bine de menționat faptul că aceasta, pe măsură ce povestea avansează, se îndepărtează ușor de lucrurile care leagă romanul de realitate, de istorie, deși nu renunță de tot la acestea, și se concentrează mai mult pe partea de ficțiune, pe povestea pe care ea dorește să o creeze. Pe mine nu m-a deranjat deloc lucrul acesta, ba chiar mi-a trezit chiar mai tare atât interesul pentru cartea (care era oricum mare la acel moment), cât și cheful de citit în general.

Rețeaua Alice – o carte cu adevărat impresionantă

M-a rupt cartea aceasta! A dat cu mine de toți pereții, mi-a făcut inima bucăți, a călcat pe ele și le-a dat foc, exact așa s-a simțit lectura.
Eu sunt o plângăcioasă de fel, plâng la aproape orice carte care arată măcar un pic de emoție, dar felul în care am reușit să hohotesc la această carte m-a surprins până și pe mine.
Rețeaua Alice m-a emoționat și m-a impresionat până peste cap nu numai prin prisma subiectului în sine sau a poveștii, ci și prin intermediul personajelor extrem de bine creionate și conturate.
De asemenea, a ajutat și stilul autoarei. Nu știu să descriu sau să cataloghez în vreun fel scriitura, dar mi-a plăcut mult și mi s-a părut potrivită pentru genul acesta de carte.

Rețeaua Alice este o carte emoționantă și cu adevărat impresionantă! Toate acele emoții transmise, toată acea durere a personajelor, toate au fost atât de bine redate în cuvinte încât am reușit să le simt și eu. Superbă carte!
O recomand tuturor celor pasionați de ficțiuni istorice, dar și tuturor persoanelor care vor pur și simplu o carte bună. O recomand!

Cartea poate fi achiziționată de aici, de pe site-urile librăriilor online sau din librăriile fizice (dacă s-au deschis). Eu vă mulțumesc dacă ați ajuns până aici și vă urez lecturi plăcute!

Publicitate

2 gânduri despre „Rețeaua Alice – Kate Quinn

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un site web sau un blog la WordPress.com

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: